Onderhouds arme lieren

Onderhouds arme lieren

Wij hebben een nieuwe elektrolier en/of handlier op de markt gebracht omdat er vraag blijkt te zijn naar een compacte, fraai vormgegeven (zie de foto's op deze site), onderhoudsarme, en degelijke lier.

Wij zijn een nederlands bedrijf dat op klantverzoek de lieren bouwt. Dit houdt in dat u invloed kunt uitoefenen op de uitvoering van uw lier. We zullen dit graag met u of uw jachtbouwer bespreken. We werken op instrument makers niveau, wat inhoud dat de lieren nauwkeurig zijn gemaakt en er zeer netjes uitzien.

We hebben goed naar de bestaande lieren gekeken en met Jachtwerf Stofberg de haken en ogen van de huidige lieren besproken. Hierbij kwamen nogal wat zaken boven drijven die we aan moesten pakken om de in onze ogen perfecte lier te bouwen.

Wat de uitvoeringen betreft kunt contact met ons opnemen, we kunnen er een handlier van maken met de mogelijkheid tot electrisch maken in een later stadium, of werken met een gegroefde kabeltrommel, of er nog een handtrommel onder monteren, in de stuurboord of in de bakboord lier of in beide lieren.

Ook kunt u bij ons terecht voor willekeurig wat voor beslag u gemaakt wilt hebben, als u een idee of een schets heeft bouwen wij wat u nodig heeft. Niets meer maar zeker niets minder.

Specificaties

  1. Specificaties

  2.  
  3. 1. Vanwege de symmetrie aan boord voeren we de lieren uit in een linkse- en een rechtse versie.
  4. 2. De onderdelen van de lier zijn allemaal van RVS of brons.
  5. 3. Deze lier hoeft niet met grote klodders vet gesmeerd te worden; er zitten namelijk zelfsmerende lagers in. U kunt zich wel voorstellen dat uw teakdek hierdoor mooier blijft; vet valt en spettert al snel in de rondte. Als u zich geroepen voelt tot smeren dan graag met teflonspray. De schuifwielen dienen wél regelmatig gesmeerd te worden met teflonspray.
  6. 4. De trommels, palwielen en tandwielen worden van brons gemaakt:
  7. 5. De trommels lijken een simpel onderdeel van de lier, maar juist hier hebben we belangrijke verbeteringen aan kunnen brengen. We hebben gekozen voor een trommel met een grote diameter voor het soepel oprollen van uw dure RVS staaldraad vallen. Een tweede niet onbelangrijk voordeel is dat er maar twee lagen draad op de kabeltrommel gaan. Dit heeft als grote voordeel dat de val niet in de bos zonder spanning gewikkelde kabel getrokken kan worden. Hierdoor gaan de vallen weer langer mee en komen er ook minder haakjes aan de kabel te zitten en dit is weer goed voor uw blokken en handen.
  8. 6. Ook hebben de lieren een vlak montagevlak en kunnen dus direkt tegen de mastkoker aan gemonteerd worden.
  9. 7. We hebben een snelle lier voor de voorzeilen en een tragere lier voor het grootzeil zodat u het lopen van het zeil en de blokken, en het eventuele blijven hangen, goed kunt volgen. U kunt zelf bepalen welke van de stuurboord of de bakboord lier de snelle of de trage wordt.

We hebben de keuze uit twee voedingsspanningen, te weten 12 volt en 24 volt gelijkstroom.

Altijd een oplossing

PK Machinebouw BV realiseert als fijnmechanisch bedrijf alle automatiseringsoplossingen in eigen huis. Wij bieden robuuste oplossingen met een hoge automatiseringsgraad en veel flexibiliteit.
Dit doen we in nauw overleg met de klant.

PK Machinebouw's uitplaatmachine

Eén van onze succesvolle innovaties is een uitplaatmachine voor laboratoria. Deze machine hebben wij in samenwerking met micro-laboratorium SGS Nederland ontwikkeld. Het gehele proces van ontwerp tot montage hebben we in huis gedaan. Meer informatie over deze machine vindt u op de website van ons zusterbedrijf AAA Lab Equipment